Niezbędne artykuły w wegańskiej restauracji

Niezbędne artykuły w wegańskiej restauracji

Prowadzisz własną restaurację wegańską i zastanawiasz się, jakie produkty powinny się w niej znaleźć? W takim razie nasz dzisiejszy artykuł jest dla ciebie! Podpowiemy ci, co rządzi w obecnych trendach i jakie smaki cenią sobie wegańscy smakosze. Zastanowimy się także nad niezbędnym sprzętem.

Niezbędne zamienniki mięsa

Dieta wegańska wyklucza spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego podstawą funkcjonowania wegańskiej restauracji są wysokiej jakości zamienniki mięsa. Co najlepiej wybrać? Możliwości w tym zakresie masz na szczęście naprawdę wiele. Podstawą jest oczywiście tofu naturalne, które doskonale zastępuje mięso we wszystkich potrawach. Pamiętaj, aby stawiać na tofu pochodzące od sprawdzonych producentów, ponieważ jego smak jest dość specyficzny. Kolejne zamienniki to produkty sojowe oraz soczewica. Z powodzeniem możesz przygotowywać z nich kotlety, makarony, zupy czy nawet pierogi! Na rynku znajdziesz również roślinne zamienniki drobiu czy wołowiny, które w smaku praktycznie w ogóle nie różnią się od mięsa! Wszystkie powinny znaleźć się w twojej restauracyjnej spiżarni.

Najlepsze zamienniki nabiału

Produkty pochodzenia zwierzęcego to nie tylko mięso, ale również nabiał czy jaja. Dla nich także musisz znaleźć możliwie najlepsze zamienniki. Na rynku dostępnych jest naprawdę wiele doskonałych rozwiązań, które bazują na różnego rodzaju roślinach. Do wyboru masz m.in. artykuły sojowe, owsiane czy ryżowe. Są one obecnie tak samo popularne, jak np. przełomowa mąka ze świerszczy, która oczywiście nie jest wegańska, ale doskonale zastępuje klasyczną mąkę pszenną. W ofertach poszczególnych producentów znajdziesz również świetne produkty zastępujące sery, jogurty, śmietanki czy masło. Obecnie tak naprawdę wszystkie typowe artykuły spożywcze mają bowiem swoje wegańskie odpowiedniki.

Nowoczesne urządzenia i sprzętu kuchenny

Ostatnia kwestia, którą chcielibyśmy poruszyć w naszym dzisiejszym artykule, dotyczy niezbędnego sprzętu i akcesoriów, które bezwzględnie powinny znaleźć się w twojej wegańskiej restauracji. Z całą pewnością przyrządzasz bowiem potrawy, które opierają się na różnego rodzaju przecierach roślinnych, musach i pastach. Z tego powodu powinieneś zainwestować przede wszystkim w dobrej jakości blender. Kolejne urządzenie to solidna i odporna patelnia żeliwna, która pozwoli ci usmażyć setki sojowych kotletów w ciągu dnia. W wegańskiej restauracji przyda ci się również maszynka do tworzenia roślinnych makaronów, ponieważ te klasyczne zawierają jaja, a zatem nie są wegańskie.