Kuchenne nowinki – co w garnkach piszczy?
Gastronomia jest dziedziną, w której innowacje są czymś zupełnie naturalnym. Zmieniają się zarówno techniki przyrządzania dań, jak i same potrawy. Choć wielu z nas woli korzystać ze sprawdzonych przepisów, warto czasem nieco poeksperymentować. Co obecnie jest na topie? Jakich składników koniecznie musisz spróbować? Sprawdź!
Tofu naturalne – smaczna, wegańska alternatywa
Wegetarianizm oraz weganizm to rodzaje diet, które zyskują stałą popularność. Składniki wykorzystywane do przygotowywania potraw bezmięsnych są obecnie dostępne niemal wszędzie. Coraz chętniej sięgają po nie również osoby, które na co dzień spożywają produkty odzwierzęce. Produkty używane do przyrządzania potraw wegańskich mają swój wyjątkowy smak, o czym warto przekonać się samodzielnie.
Niepodzielnym królem bezmięsnych dań jest tofu. Składnik ten znajduje zastosowanie zarówno w daniach na ciepło, jak i na zimno. Tofu naturalne świetnie łączy się z makaronem, ryżem, kaszą czy chlebem. Może stanowić bazę do past kanapkowych lub zastąpić biały ser w sałatkach warzywnych. To jednak nie koniec jego zalet! Tofu naturalne wytwarzane jest z soi, dzięki czemu stanowi doskonałe źródło białka. Składnika tego można znaleźć od 10g do 12g w 100g produktu. Doskonale sprawdzi się więc jako uzupełnienie diety u sportowców czy osób, które pracują fizycznie.
Mąka ze świerszczy – bogactwo białka, naturalny rodowód
Choć wciąż dla wielu osób jedzenie owadów jest czymś niewyobrażalnym, gastronomiczna już się rozpoczęła. Chrupiące przekąski, batoniki, chipsy, a nawet czekolady z dodatkiem owadów stają się coraz popularniejsze. Choć trend ten postępuje powoli, to już nawet w niektórych przedszkolach maluchy są zachęcane do spróbowania wyrobów z owadów. Skąd wzięła się ta moda?
Produkty te są bardzo dobrym źródłem białka. Składnik ten jest szczególnie potrzebny dzieciom w okresie wzrostowym, sportowcom oraz pracownikom fizycznym. Mimo to wciąż wiele osób ma opory przed sięganiem po tego typu specyfiki. Warto jednak rozważyć rozwiązanie pośrednie, takie jak mąka ze świerszczy. Możesz dodać ją do placków, naleśników czy pancakes'ów i w ten sposób wzbogacić ich skład o ważne makroelementy. W ten sposób smak pozostanie ten sam, ale wartość odżywcza znacząco wzrośnie. Spróbuj już dziś i przyłącz się do owadziej rewolucji!
Patelnia żeliwna – idealny wybór dla smakoszy
W każdej porządnie wyposażonej kuchni musi znaleźć się przynajmniej jedna patelnia. Choć obecnie prym wiodą teflonowe modele, wyposażone w nieprzywierającą powłokę, coraz więcej osób preferuje powrót do klasyki. Patelnia żeliwna to naczynie, które królowało głównie w kuchniach naszych babć – teraz jednak przeżywa ono swój renesans.
Smażenie czy pieczenie z użyciem patelni żeliwnej jest o wiele prostsze, niż w przypadku teflonowego modelu. Produkty te są w całości wykonane ze stali i żeliwa, dzięki czemu mogą być wykorzystywane na każdej powierzchni – również na grillu czy w piekarniku. Ponadto patelnie te zostały wyposażone w specjalną powłokę, która zapobiega przywieraniu potraw, a jednocześnie dobrze przewodzi temperaturę. Dzięki temu patelnia żeliwna jest nie tylko wygodna, ale i pomaga zaoszczędzić energię. Po prostu musisz ją mieć!