Garnki na indukcję – zbiór najważniejszych informacji
Indukcyjne płyty są coraz chętniej nabywane przez entuzjastów gotowania. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ cechują się one wydajnością i stwarzają warunki do komfortowego gotowania. Z tego względu według wielu szefów kuchni, płyty indukcyjne są o wiele lepsze od kuchenek elektrycznych i gazowych. Jedynym mankamentem jest fakt, że chcąc gotować na płycie, trzeba kupić dedykowane patelnie i garnki na indukcję. Czym się charakteryzują takie naczynia?
Płyta indukcyjna – jak działa?
To, co łączy płytę indukcyjną z kuchenką elektryczną to konieczność podłączenia do energii elektrycznej. Jednak mimo tego faktu technologicznego i tak taka płyta działa zupełnie inaczej. Płyta składa się z cewek, generujących zmienne pola magnetyczne. Zmiany zachodzą w sposób gwałtowny, że w dolnej sekcji garnka powstają wirowe prądy. W praktyce nagrzewa się jedynie dno garnka. Ogromną zaletą płyt indukcyjnych jest szybkie schłodzenie, dzięki czemu ryzyko oparzenia się jest dużo mniejsze. To ważna zaleta dla rodzin z dziećmi. O dalszych zaletach opowiadamy w kolejnych częściach artykułu.
Garnki na indukcję – czym się wyróżniają?
Płyty indukcyjne bez wątpienia przekonują szybkim montażem i komfortowym gotowaniem. Garnki indukcyjne sprawiają, że gotowanie jest o wiele szybsze. Na dnie wszelkich urządzeń występuje szczególny metal, zwany ferromagnetykiem. To właśnie ten materiał generuje ciepło w kontakcie z polem magnetycznym. Zachodzi więc tutaj celowa relacja, która nie ma miejsca z udziałem zwykłych naczyń do gotowania. Dlaczego? Garnki czy patelnie wykonane z tradycyjnych materiałów nie wyczuwają płyty indukcyjnej. Zatem nie zachodzi indukowanie cieplnej energii, a więc gotowanie czy smażenie po prostu nie jest możliwe. Decydując się na płytę indukcyjną, trzeba dokupić dedykowane naczynia, inaczej nowa atrakcja w naszej kuchni nie będzie przydatna.
Garnki na indukcję – cechy
Wybierając garnki na indukcję, należy przede wszystkim dobrać ich rozmiar do obszaru grzewczego, jaki występuje na płycie. Jeśli garnek będzie większy niż obszar, wtedy kuchenka nie będzie działała. W związku z powyższym warto precyzyjnie odmierzyć średnicę obszarów grzewczych i kupić zgodnie z otrzymanymi wymiarami odpowiednie garnki. Istotne jest także dno garnka. Powinno być ono płaskie, co pozwoli na jeszcze większy przepływ energii cieplnej. Garnek gorący trzeba czymś chwycić, dlatego warto zastanowić się nad kształtem i ilością uchwytów. Najlepiej sprawdzają się te z dwoma uchwytami, wykonanymi z materiałów, które nie przewodzą ciepła.