Czego potrzeba do idealnego spaghetti bolognese?

Czego potrzeba do idealnego spaghetti bolognese?

Jest to jedno z najpopularniejszych dań, które przyszło do Polski z Europy Południowej. Oczywiście jest wiele rodzajów makaronów, które zjadamy ze smakiem. Prawda jest jednak taka, że to właśnie sos boloński jest znany milionom Polaków i większość z nas uwielbia właśnie tę potrawę. Warto jednak zauważyć, że jego zrobienie nie jest wcale tak proste, jak mogłoby się wydawać.

Odpowiednie utensylia

Nie da się stworzyć jakiejkolwiek potrawy bez właściwych narzędzi. W tym przypadku mowa tutaj o wszystkim, co posłuży nam do gotowania oraz smażenia produktów. Będą nam potrzebne garnki na indukcję różnej wielkości. Wykorzystujemy jeden, w zależności od ilości makaronu, której potrzebujemy. Warto robić dwie rzeczy jednocześnie i nieco zaoszczędzić czasu. Właśnie z tego względu powinniśmy również wyposażyć się w patelnię, najlepiej dość dużą i głęboką. Najpierw będziemy na niej przygotowywać mięso, warzywa oraz finalnie sam sos, a następnie połączymy to z makaronem. Takie połączenie pozwala na szybkie i efektywne stworzenie cudownego dania, jakim jest makaron z sosem bolognese.

Najważniejsze podstawy

Danie to można podzielić na trzy integralne części. Makaron wybieramy wedle własnych preferencji. Oczywiście we włoskiej tradycji przyjęło się wykorzystywać długie, cienkie nitki nazywane spaghetti. Prawda jest jednak taka, że nawet na Półwyspie Apenińskim bez większych problemów znajdziemy również dania z penne czy fusilli, wariantami nieco bardziej wygodnymi i łatwiejszymi do wkomponowania w sos. Oczywiście nie zapominamy również o mięsie. Musi być ono zmielone na bardzo cienkie kawałki, aby można było je swobodnie zjadać razem z makaronem. Wreszcie nie można zapominać o pomidorach. Jeżeli nie mamy czasu na tworzenie przecieru od zera, warto wykorzystać dostępną w sklepach passatę, która jest znakomitym substytutem dla tych chcących szybciej przygotować swoje spaghetti bolognese.

Dodatki nadające smaku

Nawet najlepiej przygotowane mięso, sos oraz makaron mogą być bardzo nijakie w smaku. Właśnie z tego powodu dodaje się rozmaite składniki w zależności od naszych preferencji. W Polsce dla dodania smaku niezwykle często wykorzystuje się cebulę oraz czosnek, które nadają charakterystycznego aromatu każdemu daniu. Jeżeli chcemy przenieść się jeszcze bardziej na Półwysep Apeniński, możemy wykorzystać w tym celu takie przyprawy jak bazylię czy oregano. Całość wykończona skruszonym parmezanem dopełni idealnie nasze włoskie danie.