Ciekawe zamienniki dobrze znanych produktów i dań
Różnorodność rynkowa sprawia, że dziś możesz dowolnie modyfikować dobrze znane Ci przepisy. Przygotowane w ten sposób potrawy, desery i koktajle staną się ciekawsze. Wystarczy, że zaopatrzysz swoją domową spiżarnię w interesujące zamienniki popularnych produktów. Poniżej znajdziesz kilka propozycji godnych uwagi!
Mleko owsiane – propozycja nie tylko dla wegan
Zacznijmy od niezwykle uniwersalnego artykułu, którym jest mleko owsiane. Z powodzeniem zastąpisz nim to krowie i kozie. Świetnie sprawdzi się w roli dodatku do kawy, gdyż ma bardzo subtelny, neutralny smak i znakomicie się pieni. Możesz wykorzystywać je do zagęszczania sosów, zup, oraz koktajli owocowych. Latem stanie się nawet bazą domowej roboty lodów! Nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, żebyś zmieszał je z roztopioną czekoladą i stworzył w ten sposób wyśmienitą polewę do deserów. To bardzo dobre rozwiązanie nie tylko dla wegan i osób z nietolerancją laktozy, ale dla każdego, kto lubi eksperymentować w swojej kuchni.
Roślinne mięso? Daj się zaskoczyć!
Coraz większą popularnością cieszy się roślinne mięso. Najczęściej powstaje z soi, białka grochu, olejów i skrobi ziemniaczanej. Przybiera różną formę, dlatego będziesz mógł spożywać je podczas wielu posiłków. Wędlina idealna na kanapki jest odpowiednia na śniadanie i kolację, natomiast kotlety będą świetnym wyborem na obiad. Wspaniale komponują się z wieloma sosami i przyprawami, a do tego obfitują w sporo wartości odżywczych. Możesz spożywać je razem z pieczywem, ryżem albo kaszą, komponując swój niepowtarzalny jadłospis. Mięso roślinne warto wykorzystać do przyrządzania przekąsek przeznaczonych na przyjęcia i spotkania w gronie znajomych. Z pewnością pozytywnie ich tym zaskoczysz!
Ciasta warzywne, czyli niestandardowe desery proste w przygotowaniu
Jeżeli lubisz od czasu do czasu zjeść coś słodkiego do popołudniowej kawy, a jednocześnie dbasz o linię, mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie. To ciasta warzywne, które są pysznymi deserami o niskiej zawartości kalorii. Do tego rewelacyjnie się prezentują! Wypróbuj brownie z buraków, które zachwyci intensywnie czekoladowym smakiem oraz tartę marchewkową, która ma nieco korzenny aromat. Inspiracji nie brakuje, bo podstawą takich wypieków mogą być również: dynia, fasola, a nawet bataty. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane i poradzisz sobie z tym bez trudu. Jak widzisz, w kuchni trudno się nudzić. Wystarczy jedynie odrobina kreatywności i odwagi. Kto wie, może już wkrótce odkryjesz swoje nowe, popisowe danie?