Marchew

Marchew dzielimy na: odmiany na świeży rynek oraz odmiany przemysłowe.

Na świeży rynek:

Najczęściej wybieraną marchwią na rynek świeży to  :

  •  Nerac F1 (Bejo) – Ta odmiana marchwi nadaje się idealnie do upraw wielkotowarowych. Często uznawana przez producentów jako nr1 w Europie, choćby z tego powodu, że plonuje na różnego rodzaju glebach. Świetnie nadaje się do zbioru mechanicznego oraz długiego przechowywania w chłodniach. Okres wegetacji: 130 dni, zagęszczenie siewu 1,2-1,6 mln/ha
  • Nominator (Bejo) – Odmiana Nominator jest wczesną odmianą, odporną na jarowizację. Korzeń tej odmiany bardzo wcześnie wybarwia się i jest wyrównany. Zbierać można ją mechanicznie na początku lata, nadaje się do pęczkowania. Okres wegetacji: 96 dni, zagęszczenie siewu 0,8-1,4 mln/ha
  • Volcano (Nickerson-Zwaan) – Odmiana Volcano charakteryzuje się długimi, cylindrycznymi korzeniami o bardzo gładkiej skórce. Charakteryzuje się odpornością na pękanie i intensywnością barwy, dużą zdrowotnością i silnym wigorze. Dobrze znosi zmienne warunki uprawy. Okres wegetacji : 140-150 dni, zagęszczenie siewu : 1,2-1,6 mln/ha
  • Laguna (Nunhems) – Marchew Laguna polecana jest do produkcji w celu przetwórstwa, produkcji plastrów, a także do pęczkowania i obcinania. Posiada cylindryczny gładki korzeń o długości 18-20cm i intensywnej barwie. Atutem Laguny jest silna nać, łatwość w myciu korzenia oraz bardzo dobra jakość. Laguna F1 szybko osiąga dojrzałość zbiorczą, jest odmianą wyrównaną i stabilnie plonująca. Dobrze znosi różne rodzaje gleby, lekkie, średnie i ciężkie. Okres wegetacji: 90 dni, zagęszczenie siewu : 1,2-1,6 mln/ha

 Na przemysł:

  • Kazan F1(Bejo) – Popularna i dobrze plenna przemysłowa odmiana marchwi, która nadaje się do produkcji mrożonek, soków oraz suszu. Korzeń w całej swej objętości ma wyrównany kolor, jest lekko stożkowaty i tępo zakończony. Charakteryzuje się całkowitym brakiem zazielenienia główek, dużą odpornościa na choroby grzybowe, a po przetworzeniu produkt jest najwyższej jakości. Wymaga głębokiej uprawy gleby. Okres wegetacji: 155 dni , zagęszczenie wysiewu : 0,7-0,8 mln/ha
  • Kraków (Rijk Zwaan) – Ten rodzaj marchwi dojrzałość zbiorczą osiąga po ok. 3 tygodniach. Jej korzenie są wyrównane, gładkie i mają intensywną barwę. Silna nać ułatwia zbiór mechaniczny. Cechy charakterystyczne tej odmiany to wysoka zawartość karotenu i suchej masy, brak tendencji do zazielenienia, szczególnie polecana do produkcji kostki i soków. Umożliwia wcześniejszy zbiór bez utraty jakości plonów. Okres wegetacji: 130-140 dni, zagęszczenie siewu: 0,6-0,8 mln